De Europese Unie is Malta dankbaar voor het toelaten van het migrantenschip Ocean Viking. Daardoor konden vanmiddag de 356 opvarenden na twee weken op zee het schip verlaten.

“We zijn Malta dankbaar voor de solidariteit en Europese aanpak”, twitterde de Eurocommissaris die verantwoordelijk is voor migratie, Dimitris Avramopoulos.Dimitris Avramopoulos@AvramopoulosWelcome that a solution for the persons aboard #OceanViking has been found and that all will be relocated. Commend @MaltaGov and @JosephMuscat_JM for solidarity and European approach. Praise 🇫🇷 🇩🇪 🇵🇹 🇷🇴 🇱🇺 🇮🇪 who agreed to relocate. These commitments must now be honoured swiftly.12 uur geleden

Ook Artsen zonder Grenzen, samen met hulporganisatie SOS Méditerranée eigenaar van het schip dat vaart onder Noorse vlag, dankte Malta.

De organisatie vroeg zich alleen wel af waarom het zo lang moest duren. “Deze mensen zijn weggevlucht van verschrikkelijke omstandigheden”, aldus Jay Berger, die namens de hulporganisatie aan boord was. “Het is jammer dat we onze boodschap keer op keer moeten herhalen bij Europese leiders.”

In onderstaande tweet is te zien hoe de migranten overstappen op boten van de Maltese kustwacht:MSF Sea@MSF_SeaUPDATE: 356 survivors rescued in the #Mediterranean are now being transferred from the #OceanViking to #Malta on board a maltese military vessel. After nearly 2 weeks stranded at sea, a coalition of #EU countries finally stepped up to grant them a place of #safety5 uur geleden

De Maltese premier benadrukt op Twitter wel dat het toelaten van het schip een eenmalige actie is.

Het land stond het schip pas toe af te meren nadat zes Europese landen hadden toegezegd de migranten op te nemen. 150 migranten gaan naar Frankrijk. De andere opvarenden wordt verdeeld over Duitsland, Ierland, Luxemburg, Portugal en Roemenië.

Voordat het schip richting Malta voer, was het al door Italië geweigerd. Dat land stond het deze week wel toe dat migranten van het schip Open Arms van boord gingen op het Italiaanse eiland Lampedusa. Dat gebeurde nadat de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Salvini in eigen land steeds meer onder druk was komen te staan vanwege zijn harde lijn ten opzichte van migranten.

Volgens Salvini fungeren schepen van hulporganisaties als veerdienst voor mensensmokkelaars. Hulporganisaties als die achter Open Arms en de Ocean Viking zeggen dat zij migranten redden die anders zouden verdrinken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *